2015. április 5., vasárnap

Március beszámoló

Márciusban a zene, a dal és a kézművesség voltak Aranyalmánk kulcsszavai.


A hónapot „Népek meséi, muzsikái a Nagyvilágban” - havi szakkör sorozatunkkal kezdtük Szendehelyen. A szendehelyi óvodások és iskolások „Népek gyermekdalait” hallhattak a HolddalaNap Zenekar előadásában.
A világ minden tájáról hangzottak el gyerekdalok, Erdélyországtól Afrikáig.
A gyerekek pedig saját kis hangszereikkel: tapssal, dobogással és énekszóval kísérték a koncertet.


A HolddalaNap Zenekar tagjai:
    Draskóczy Lídia - hegedű
    Gulyás Anna - ének, meseszó
    Keresztes Nagy Árpád - ének, koboz, duda, furulyák
    Ölvedi Gábor – ütőhangszerek, vokál
    Alex Torres – gitár, charango
A Zenekar természetesen ellátogatott Terénybe és Balassagyarmatra is a Szent Imre Keresztény Általános Iskola és Gimnázium alsósaihoz is. Balassagyarmaton aztán valami egészen különleges történt: a koncert után a gyerekek körülvették a muzsikusokat, és kérdezgették őket. Az alkotásról, a hangszerekről… sőt, aláírást is kértek a zenészektől. Csudajó hangulat kerekedett!
A „Népek gyermekdalai” után Szendehelyen az óvodásokat és iskolásokat „Galambház” kézműves szakkörünk várta. A foglalkozás vendége volt Ádám Zsolt, hangszerkészítő.
Rövid előadásban beszélt a hangszerekről, megmutatta, hogyan születik kezei között egy furulya, majd nádsípot készített a gyerekekkel. A nádsípot aztán közösen meg is szólaltattuk, hiszen zenebonával kívántuk köszönteni a tavaszt!

Terényben elkezdtük „Három Aranyalma” témanapjainkat. Első alkalmunk az évkör jeles napjairól szólt. A két házigazda, Gulyás Anna kulturális antropológus és Draskóczy Lídia népi hegedűs a hagyományos év „három aranyalmáján”, a Karácsony, Húsvét és Pünkösd ünnepén túl más jeles napokkal, időszakokkal is foglalkozott.
Terényben máig élnek népszokások: szép élmény volt ezekről beszélgetni a terényi iskolás gyerekekkel és tanítóikkal.Balassagyarmaton két középiskolai osztálynál is jártunk: először a 9. osztályosoknál, „Három Aranyalma”- témanappal, majd a 11. osztályosoknál „Népek, kultúrák, muzsikák” havi szakkörünkkel. Mindkét társaságnál második alkalom volt ez a foglalkozássorozatban. Gulyás Anna kulturális antropológus és Gerzson János zenész az ünnepek, muzsikák és rítusok világába repítette hallgatóságát. Gerzson János különleges, lélekemelő tradicionális hangszereket hozott a középiskolásoknak.
India, Törökország, az arab világ és Moldva szólalt meg muzsikájában. Gulyás Anna pedig az ünnepek szimbólumrendszeréről, fontosságáról, és szépségéről mesélt… kellemes belső utazás volt ez mindenkinek.

Március 30-án délelőtt „Néprajzi Témanappal” zártuk a hónapot. Időutazásra hívtuk meg a szendehelyi iskolásokat, „Mesterségek régen és ma”- címen. Felépítettünk egy fazekas-, egy kosárfonó, egy kékfestő és egy kovácsműhelyt. A gyerekek négy mesterséggel, azoknak kellékeivel, régi és új kézműves tárgyakkal ismerkedhettek meg. Tárlatvezetésen megtudhatták, hogy hogyan készültek régi idők kerámia és fém tárgyai, kosarai és kékfestő mintái.
A fazekas, a kovács és a kosárfonó műhelyében még az alkotás folyamatába is bepillanthattak… sőt, egy-egy pillanatra a bátrabbak ki is próbálhatták a mesterségek csínját-bínját: a kovácsnál kalapácsütéssel, a kékfestőnél nyomdázással, a keramikusnál agyag ujjlenyomat-készítéssel és a kosárfonónál fonással.
Egy napos tárlatunkra még a szendehelyi óvodások és a váci Waldorf iskolások is eljöttek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése