2015. március 1., vasárnap

Elkezdődött a második félév: február

A második félév új programokat, szakköröket és résztvevő osztályokat hozott Aranyalmánkba:

  • a „Népek meséi, muzsikái”- sorozatot európai hatósugárról kiterjesztettük a Nagyvilágra, 
  • „Mesék háza” – kézműves szakkörünket Szendehelyen „Galambház” névre kereszteltük, 
  • Terényben és Balassagyarmaton elbúcsúztunk a Moldvai táncházaktól, helyettük Gyimesi táncházakat indítottunk útjára,
  • Balassagyarmaton elindult a második félév témanap-sorozata, a „Három Aranyalma”,
  • És Balassagyarmaton, a Szent Imre Keresztény Általános Iskola és Gimnázium két új osztály, a 9. és 11. osztály bekapcsolódott az „Aranyalma” foglalkozásokba.

A félévet „Néprajzi témanappal” kezdtük Szendehelyen. A település lakosságának nagy része, kb. harmada sváb nemzetiségű. Ezért fontosnak tartjuk, hogy néprajzi, népművészeti hagyományaink feldolgozásában a sváb nemzetiség kultúrkincsét is bemutassuk a gyerekeknek.  Ehhez segítségül hívtuk a Szendehelyi Hagyományőrző Egyesületet.  Február 10-én a Szendehelyi Általános Iskola tantermei régi tárgyakkal, játékokkal és viseletekkel teltek meg. A legizgalmasabb az volt, hogy a gyerekek nem csak nézhették, hanem ki- és fel is próbálhatták a hagyományos tárgyakat, öltözeteket. Kézműves foglalkozáson kukoricát morzsolhattak, csutkababát készíthettek, és az alkotás közben néhány népdalt is megtanulhattak. A program végén, ráadásként egy igazi sváb mákos-kukoricás finomságot kóstolhattak meg…„Népek meséi, muzsikái a Nagyvilágban” – havi szakkör sorozatunk első előadásában Brazíliába, az őserdőbe utaztunk. A távoli mese főhőse, Piripiri egy különleges és szépen éneklő fiú, akit csodálatos illat vesz körül. A fiúról a falu leányai nem tudják eldönteni, hogy honnan érkezett… talán a csillagok közül? A „Piripirí, az illatgyökér” - című mese az Évkerék Társulat előadásában Szendehelyen, Balassagyarmaton és Terényben is nagy sikernek örvendett. Távoli atmoszféráját, mondanivalóját a Los Andinos zenekar muzsikája tette teljessé.

Szendehelyen a mesét a „Galambház” – kézműves havi szakkör követte. Az alkotó műhely az őserdő világát idézte, hiszen a gyerekek illatos virágokat, állatokat mintázhatnak meg agyagból. A formázásban Bubutimár Éva és Horváth Kata segítette őket.
Balassagyarmaton és Terényben egy igazi farsangi „Gyimesi táncházba” invitáltuk a gyerekeket. Az 1997-ben alakult Mokányos Együttes tagjai rendszeresen járnak Moldvába és Gyimesbe zenét, táncot, szokásokat gyűjteni, és több kottás kiadványban jelentették meg lejegyzéseiket.  Első táncházukban gyimesi hangszereket, népi játékokat, egyszerűbb táncokat és hagyományos viseleteket ismerhettek meg a gyerekek.
„Három Aranyalma” – témanapunkon az évkör jeles napjaiba, ünnepeinek világába tekinthettek be a Szent Imre Keresztény Általános Iskola és Gimnázium 9. osztályosai, majd általános iskolásai. A program házigazdája, Gulyás Anna kulturális antropológus az év három nagy ünnepe, a Karácsony, Húsvét és Pünkösd mellett több hagyományos és keresztény jeles nap mondanivalóját, szokásrendszerét érintette előadásában. Az előadás azonban nagy örömünkre inkább beszélgetéssé változott: a gyerekek is mesélni kezdtek családjaik, közvetlen lakókörnyezetük ünnepi szokásairól. A programot Róka Szabolcs, kobzos-lantos énekmondó muzsikája, dalai és gyerek-kacagtató történetei tették teljessé.

Az előző félév „Népek, kultúrák, muzsikák”- havi szakkör sorozatát a Szent Imre Keresztény Általános Iskola és Gimnázium 11. osztályosaival lezártuk. Most újat kezdtünk, hasonló tartalommal, a 10. osztályosokkal. Az első alkalom a ritmusé volt! Rím, ritmus és ütem az életben: dalokban, ünnepekben, nevekben, hétköznapi szavakban. Játék volt ez tapssal és hanggal, valamint ütős hangszerekkel. A kezdeti szerény és visszahúzódó csoport a program végére egy nagy „zenekarrá” változott, akik ritmusban és ütemben csodálatosan oda tudtak figyelni egymásra. Akik ebben az utazásban segítették őket: Gulyás Anna, kulturális antropológus és Ölvedi Gábor, dobos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése