2014. december 29., hétfő

Aranyalma az adventi várakozás és a Karácsony misztériumában

Decemberi beszámoló:
Decemberi szakköreink és témanapjaink a zene, az ének, a mese, a tánc és az alkotás finom eszközeivel segítették a gyerekek ünnepi készülődését és elmélyülését.
 „Népek meséi, muzsikái Európában” – havi szakkörünk Szendehelyen, Terényben és Balassagyarmaton is különböző népek karácsonyi szokásaiba, dallamaiba, énekeibe adott betekintést. A házigazda HolddalaNap Zenekar „Népek karácsonya” című műsora adventi népi énekekkel, karácsonyi kántákkal, örömöt hírelő dudaszóval készítgette a gyerekek lelkét a Karácsonyra. A koncerten a flamenco dalok ugyanolyan természetesek voltak, mint a perui és moldvai csángó dallamok. A muzsikát pedig Gulyás Anna kulturális antropológus kultúrtörténeti „lábjegyzetei” tették teljessé. Megtudhattuk, hogy kik a „csolítok”, mikor kiáltjuk azt, hogy „viva”, és szépséges karácsonyi dalokat is tanulhattunk.

A HolddalaNap Zenekar tagjai:
­ Draskóczy Lídia – hegedű,
­ Gulyás Anna - ének, meseszó,
­ Keresztes Nagy Árpád - ének, koboz, duda, furulyák,
­ Ölvedi Gábor – ütőhangszerek, vokál,
­ Alex Torres - gitár, charangoSzendehelyen a Népek karácsonyát a „Mesék háza”- kézműves havi szakkör követte óvodásoknak és kisiskolásoknak. Alkotó műhelyünkben az ovisok koszorú alapú függődíszt készíthettek természetes anyagokból: vesszőből, szárított gyümölcsökből és termésekből. Az iskolások nehezebb feladatba fogtak: vesszőből Horváth Kata és Bubutimár Éva segítségével téli madáretetőket készítettek. A díszek illatosak, a madáretetők csodaszépek lettek!Terényben és Balassagyarmaton folytatódtak a „Zeneóra” és „Zeneovi’ – havi szakkörök Draskóczy Lídia házigazda vezetésével. Ebben a hónapban Angyaltáncra hívtuk a gyerekeket. Hogy miért Angyaltáncra? Mert Advent idején és Karácsonykor angyalok vesznek körül bennünket. Ők figyelik minden léptünket, ők szórják ránk a tiszta hópelyheket, ők segítenek finom mézeskalácsot sütni… sőt az adventi koszorúnk gyertyáit is ők gyújtják meg. Csak csendben kell lennünk, és odafigyelnünk rájuk. Az előadáson Környei Alicetól a gyerekek karácsonyi dalokat, téli verseket hallgathattak, tanulhattak meg, majd Regenhart Éva egy igazi angyaltáncra hívta őket. Gyönyörű volt!Középiskolás programsorozatunk, a „Népek, kultúrák, muzsikák”- havi szakkör is folytatódott Balassagyarmaton, a Szent Imre Keresztény Gimnáziumban. A gimnazisták most a magyar nép jeles napjait ismerhették meg. Gulyás Anna kulturális antropológussal és Gerzson János muzsikussal az évkör ünnepeit járták körbe… természetesen kiemelten foglalkoztak az adventi és karácsonyi magyar hagyományokkal, dallamkinccsel.


Decemberben folytatódott „A három aranyalma”- témanapjaink sorozata is Szendehelyen. Óvodások és kisiskolások hallgathatták meg Gulyás Anna, Draskóczy Lídia és Gerzson János „A kis Jézus Aranyalma”- című koncertjét. A koncert karácsonyi énekekkel, népszokások felidézésével készítgette apró és nagyobb hallgatóságát az ünnepre. Szalmával ágyaztunk meg szívünkben Jézusunknak…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése