2014. december 1., hétfő

NOVEMBERBEN IS TOVÁBB GÖMBÖLYÖDÖTT AZ ARANYALMA

A novembert bemutatkozással kezdtük: Szendehelyen megnyitottuk a Művészeti Ház kapuit, és meghívtunk mindenkit, hogy térjen be hozzánk, nézze meg a mi Aranyalmánkat. Projekt-bemutató rendezvényünkre sokan eljöttek. Közönségünk apraja-nagyra részese lehetett az Évkerék Társulat dramatikus népi játszóházának, melyben Gulyás Anna a Csillagszemű juhász - című magyar népmesét „rikoltozta” el… előadását pedig Móser Ádám és Draskóczy Lídia muzsikája tette teljessé.







A mese után a Szendehelyi Tánckör növendékei mutatkoztak be moldvai táncokkal, Kovács Henrik vezetésével.  A hangulatot egy különleges térbeli kiállítás és almás finomságok tették teljessé.






A „Népek meséi, muzsikái Európában”- havi szakkör sorozatban egy andalúz népmese, a Szivárványszínű lovacska érkezett Szendehelyre, Terénybe és Balassagyarmatra az Évkerék Társulat előadásában. A mese egy különösen szép hangulatú világba vezette el a gyerekeket: illatos virágok, harcos katonák, a kalifa és szép leánya, na és a szivárványszínű lovacska szerepelt benne.  A dramatikus játékot Gerzson János (ud), Gulyás Anna (ének, mese), Ölvedi Gábor (ütőhangszerek), Papírnyik Norbert (gitár), egy szivárványszínű lovacska óriásbáb és a gyerekek adták elő.







Szendehelyen az andalúz népmesét a „Mesék háza”- kézműves havi szakkör követte óvodásoknak és iskolásoknak. A főszereplő lóhoz hűen ló bábot készíthettek kisebbek-nagyobbak egyaránt. Egy falovacska alapra festhettek, ragaszthattak, ékkővel díszíthettek a gyerekek. Volt, aki a szivárvány színeibe öltöztette mesebeli paripáját, volt, aki egyszínűvé és csillogóvá varázsolta kedvencét. A bábkészítésben Horváth Kata és Bubutimár Éva segítettek a gyerekeknek.








Terényben és Balassagyarmaton folytatódtak a „Zeneóra” és „Zeneovi’ – havi szakkörök Draskóczy Lídia házigazda vezetésével. Ebben a hónapban a középkor világába utazhattunk az Igricek Együttessel. Úti eszközeink természetesen a hangszerek és a belőlük előcsalogatott muzsikaszó voltak.  S hogy kik szólaltatták meg a középkor hangszereit? Horváth Zoltán (dudák), Szedlák József (dudák, koboz, brácsa, tökcitera) és a házigazda Draskóczy Lídia (hegedű, rebek, fidula).











Középiskolás programsorozatunk, a „Népek, kultúrák, muzsikák”- havi szakkör is folytatódott Balassagyarmaton, a Szent Imre Keresztény Gimnáziumban. A gimnazisták most az eddigieknél még rendhagyóbb tanórát élhettek meg. A hagyományos tanterem helyszínt felváltotta a kis tornaterem, ahová a házigazda Gulyás Annával és Ölvedi Gáborral rengeteg dob költözött be. A fiatalok kipróbálhatták az összes afrikai és keleti dobot, és a törzsi kultúrák csodájával ismerkedhettek meg.







Novemberben Kovács Henrik, a Szendehelyi Tánckör vezetője Néprajzi Témanapra invitálta a szendehelyi iskolásokat. A nap középpontjában az András-napi népszokások (disznóvágás, állatbehajtás, mulatságok) álltak. A mulatságot tánctanítás és muzsikaszó tette teljessé. A talp alá valót Mészáros Tibor és zenekara húzta. A táncokat pedig a a házigazda Kovács Henrik és Kiss Zsuzsanna néptáncosok tanították.







Novemberben folytatódott „Moldvai táncház”- sorozatunk is Terényben és Balassagyarmaton. A Tázló együttes autentikus moldvai muzsikával, tánctanítással és szép moldvai dalokkal várta az iskolásokat.  A Tázló együttes tagjai: Enyedi Ágnes (ének), Draskóczy Lídia (hegedű), Sófalvi Kiss Csaba (furulya, kaval), Németh László (koboz), Benche Félix (dob). A táncokat mindkét helyszínen Kemenes Anna tanította.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése