2014. november 4., kedd

OKTÓBERBEN TOVÁBB GÖMBÖLYÖDÖTT AZ ARANYALMA

Októberben folytatódtak, sőt két témanappal bővültek az Aranyalma foglalkozásai.

A „Népek meséi, muzsikái Európában”- havi szakkör sorozatban egy igazán izgalmas magyar népmese, a Kacor király érkezett Szendehelyre, Terénybe és Balassagyarmatra az Évkerék Társulat előadásában. A Kacor Macska tündöklését és hatalmas étvágyát feldolgozó mesét mindvégig gyerekkacaj kísérte. Humorban valóban nem volt hiány: erről gondoskodott a mesét éneklő és elmondó Gulyás Anna, a Macskát alakító Szarka Fedor Guido pantomimes, és a mindvégig zenélő Ágoston Béla és Móser Ádám muzsikusok.













Kacor király meséjéhez kapcsolódott Bubutímár Éva és Horváth Katalin iparművészek „Meseház” kézműves havi szakköre is, ahol a gyerekek kerámia állatkákat formázhattak. Míg az óvodások kis szobrokat és állatos képeket, addig a kisiskolások ujjbábot készítettek. Óriási élmény volt a találkozás az agyaggal: gyúrni, csapkodni, díszíteni, vágni, formázni. A gyerekek abba sem akarták hagyni!!!










A „Zeneóra” és „Zeneovi’ – havi szakkörök Terényben és Balassagyarmaton, a Szent Imre Katolikus Általános Iskolában „Így mulattak a palócok” – címen palóc hagyományokat, népszokásokat elevenítettek fel. A foglalkozásokon volt tánc, muzsika, viselet bemutató, sőt a gyerekek legnagyobb örömére sok-sok népi játék is.










Középiskolás programsorozatunk, a „Népek, kultúrák, muzsikák” havi szakkör is folytatódott Balassagyarmaton, a Szent Imre Keresztény Gimnáziumban. A gimnazisták ismét egy rendhagyó tanórán vehettek részt. A szeptemberi kezdet után egy nagyon vidám világba, Andalúzia ünnepeibe, szokásaiba tekinthettek bele. A kalauzolást Gulyás Anna kulturális antropológus és Papirnyik Norbert zenész végezte. Míg Anna egy zarándoklat képeit, sok-sok szép dalt és történetet hozott a fiataloknak, addig Norbert flamenco dallamokat játszott gitárján. A foglalkozás végére lélekben mindenki egy kicsit andalúzzá vált…





Októberben két új programmal, témanappal örvendeztettük meg a gyerekeket. Szendehelyen „A három aranyalma”-sorozatot, Terényben és Balassagyarmaton pedig a Tázló zenekar „Moldvai táncházát” indítottuk el.
A három aranyalma „Ősz az idő, Szent Mihály napja közeledik” -címen őszi népszokásokat, ünnepeket dolgozott fel muzsikával, tánccal és sok-sok játékkal. A program házigazdája Keresztes Nagy Árpád egy humorral és különleges hangszerbemutatóval tarkított mesét is hozott a szendehelyi óvodásoknak és iskolásoknak.






A Moldvai csángók legkeletebbre élő magyarjaink. Kultúrájuk, táncaik, hagyományaik, különös dallamviláguk igazán izgalmasak gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Terényben kisiskolások, Balassagyarmaton középiskolások vehettek részt a Tázló együttes „Moldvai táncházában”. A zenekar mindkét helyszínen rövid koncert után őszi énekeket és hagyományos moldvai körtáncokat tanított a gyerekeknek, fiataloknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése